Бърза рецепта за шоколадови мъфини

Каква по-добра идея за прекарване на съботния следобед от похапването на вкусни мъфини с парченца шоколад. Звучи добре, нали? Време е да се поглезите с малко сладко изкушение. И тъй като е ден за почивка, приготвянето им става бързо и много лесно.

Но преди да преминем към нашата рецепта за шоколадови мъфини… нека първо да се запознаем с малкото кексче по-отблизо.

Мъфин не е същото като къпкейк!

Мъфинът е вид мини кексче, което може да е сладко или по-хлебно. Тестото от което се приготвя увеличава обема си почти двойно при печенето.

Това което различава мъфините от къпкейковете е цилиндрична им основа и куполообразният връх.

Разпространението на думата “мъфин” започва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб и хлебни изделия. Мъфините винаги се сервират по единично, защото са предназначени за един човек, за едно ядене.

Най-често в световен мащаб малките кексчета се консумират като сутрешна или следобедна закуска. Вкусният мъфин трябва да е свеж и с мека средина!

Рецепта за шоколадови мъфини

Необходими продукти:

  • 600 гр. шоколадов микс за мъфини
  • 4 броя яйца
  • 180 мл. олио
  • 130 мл. вода

Начин на приготвяне:

1. Всички продукти се слагат в кухненския робот иии… се разбиват, докато се получи гъста смес.

Ready Mix

2. Фурната вече е загряла на 180°C – 200°C градуса, а сместа за мъфини е изсипана по формичките.

Muffin Decoration

3. Възможно е да декорирате вашите мъфини със сушени плодове (например стафиди), кокосови стърготини, парченца бял или кафяв шоколад или друго по ваш избор.

4. Следва и последната стъпка – печенето! Печете между 15 – 25 минути в зависимост от скоростта на вашата фурна. Ако започнете да усещата невороятния аромат на прясно изпечени шоколадови мъфини, значи те вече очакват да бъдат сервирани.

Ето че приготвянето на шоколадовите мъфини не отнема от свободното време за почивка през студения съботен следобед. Остава ви само да им се насладите с чаша топло мляко в ръка…

Bon Appétit!