Здравейте, скъпи читатели!

Ето, че зимният сезон настъпи, въпреки че гледайки времето навън по скоро лятото се завръща. Днес ще ви запознаем с още една рецепта от нашата кухня, а именно щрудел с тиква от точени кори.

За този времеви период от годината тиквата намира все по-голямо приложение в кухнята. Тя е полезна храна, а за тези които не знаят, тиквата спада към интесната група на плодовите зеленчуци, т.е. не можем да я характеризираме само като плод или само като зеленчук.

Пренесен в Европа от Централна Америка, първоначално плод-зеленчукът е отглеждан заради семките. Впоследствие, благодарение на сортовете с повече пулпа и плодови аромати, започва да се използва и в кулинарията.

В България тиквата най-често се консумира печена или варена. От нея се приготвят салати, крем супи, основни ясния (като там тя предимно фигурира под формата на сос) и куп сладкиши, баници – тиквеници. 

Е, стига толкова за тиквата! Време е да преминем към нашата рецепта. Специалното при нея е, че е приготвена с нашите Дунавски точени кори за баница, печени на сач.

ЗАБЕЛЕЖКА: При използването на други кори за баница, не можем да носим отговорност за вкуса. 😉

Ето и необходимите продукти за 8бр. щрудели:

Щрудел с тиква съставки
Съставки
  • Дунавски кори за баница, печени на сач от БЕРК ЕС
  • 800гр. Тиква (настъргана)
  • 200гр. Захар
  • 100гр. Пудра захар (за поръсване)
  • 2 с.л. Канела
  • 50гр. Краве масло
  • 100гр. Орехи
  • 2-3 с.л. Галета
  • Олио (за задушаване)

Начин на приготвяне:

Първата стъпка към приготвянето на щрудела е да задушим тиквата. Това става като разтопим кравето масло и към него добавяме предварително настърганата тиква.

След като процесът на задушаване приключи, дърпаме тигана от котлона. Постепенно започваме да добавяме захарта, орехите, канелата и галетата. Като тук през цялото време е важно да разбъркваме добре цялата смес.

Разрязване на корите за приготвянето на щрудел
Разрязване на корите

След като приключим с бъркането, разрязваме корите за баница на малки триъгълници както е показано на снимката. Намазваме повърхността на корите с предварително разтопено краве масло и започваме да пълним формите с тиквената плънка.

Затваряме всяко триъгълниче като навиването наподобява много свиване на сърми. Когато свършат корите нареждаме щруделите/пуричките в тава с хартия за печене и намазваме с олио всяко едно.

Печем щруделите с тиква в загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути. След като изпечем щруделите още докато са топли ги поръсваме с пудра захар.

Добър апетит!