Какво представлява млечният десерт Трилече?

Трилече е изключително лек и вкусен десерт с карамелена заливка, който прилича на реване с глазура. Специфичното при него е, че по оригинална рецепта се приготвя с три вида мляко: прясно мляко, течна сметана и кондензирано мляко.

В Турция се смята, че запазената им марка – баклавата, започва да отстъпва лидерските си позиции по консумация и популярност (в страната) на Трилече. Едва ли ще намерите сладкарница или заведение, които да не ви предложат от тяхното оригинално Трилече.

Историята на десерта Трилече

Трудно е да се определи какъв е произходът на сладкиша, но е факт че през последната година той се превърна в най-популярния избор за подслаждане на вкусовите рецептори в южната ни съседка.

Твърди се, че “десертът на бивша Югославия” (както някои го наричат) произлиза от Латинска Америка, но въпреки това с годините се е превърнал в национално ястие в Албания. Названието на сладкиша се образува от комбинацията на испанските думи “tres” и “leches”, които в буквален превод означават “три вида мляко”.

В старите готварски книги на Испания могат да бъдат намерени записки за рецепти за Трилече още от началото на ХІХ век. Смята се, че популярността на сладкиша днес в Турция се дължи на периода след войните в бивша Югославия. Тогава изселниците албанци пренасят Трилече на територията на южната ни съседка, а статистическите данни, че албанците са най-многолюдната група между балканските изселници в Турция потвърждават теорията.

[addthis tool=addthis_relatedposts_inline]

Рецепта за Трилече със карамелен Трилече сос от Берк ЕС

Независимо от различните теории и спорове за произхода на десерта Трилече, неустоимият сладкиш с три вида мляко заслужава да намери място във вашето меню, като перфектния завършек на вашето хранене.

[recipe title=”Как да си направим Трилече за по-малко от час?” servings=”20 парчета” time=”1 час” difficulty=”Лесно” image=”https://berk-es.com/wp-content/uploads/2017/09/Тилече-Сладкиш.jpg” description=”Сладкишът Трилече представлява лек и пухкав блат, потопен с три вида мляко и покрит с неустоима карамелена заливка.”]

[recipe-ingredients title=”Необходими продукти за блата”]
– 1кг. Трилече Микс на Vizyon
– 500гр. Яйца
– 200мл. Вода
[/recipe-ingredients]

[recipe-ingredients title=”Необходими продукти за соса”]
– 1 бр. Трилече сос на Vizyon
– 2л. Течна сметана
– 2л. Прясно мляко
[/recipe-ingredients]

[recipe-directions title=”Начин на приготвяне”]
1. Трилече миксът се смесва заедно с водата и яйцата и се разбърква (с помощта на миксер) на бавна скорост в продължение на 1 минута. След това всичко се разбърква още веднъж, но за 5 минути на по-бърза скорост.
2. Получената смес се изсипва в подходяща тава (традиционната тава за баклава е подходяща и за приготвянето на Трилече).
Тава за Трилече
3. Тавата се слага в предварително загрята фурна на 180°C (за конвекторна фурна се препоръчват 160°C) и се пече за около 30-35 минути.
4. След изпичането на блата е нужно той да се охлади и да се разреже на порции. Желателно е блатът да се набоде с вилица на няколко места, за да попие по-лесно заливката.
5. Млякото и течната сметана се загряват, но без да завират, и блатът се залива с тях.
Десерт Трилече Блат
6. Накрая се гарнира със Трилече соса (може да се разреди с вода, ако е прекалено сладък за вашия вкус). С помощта на сладкарска шпатула се оформя желаната декорация и… готово!
[/recipe-directions]
[/recipe]

Вече знаете оригиналната рецепта за Трилече десерт.

Bon Appétit!