Какво представлява млечният десерт Трилече?

Трилече е изключително лек и вкусен десерт с карамелена заливка, който прилича на реване с глазура. Специфичното при него е, че по оригинална рецепта се приготвя с три вида мляко: прясно мляко, течна сметана и кондензирано мляко.

В Турция се смята, че запазената им марка – баклавата, започва да отстъпва лидерските си позиции по консумация и популярност (в страната) на Трилече.

Едва ли ще намерите сладкарница или заведение, които да не ви предложат от тяхното оригинално Трилече.

Историята на десерта Трилече

Трудно е да се определи какъв е произходът на сладкиша, но е факт че през последната година той се превърна в най-популярния избор за подслаждане на вкусовите рецептори в южната ни съседка.

Твърди се, че “десертът на бивша Югославия” (както някои го наричат) произлиза от Латинска Америка, но въпреки това с годините се е превърнал в национално ястие в Албания. Названието на сладкиша се образува от комбинацията на испанските думи “tres” и “leches”, които в буквален превод означават “три вида мляко”.

В старите готварски книги на Испания могат да бъдат намерени записки за рецепти за Трилече още от началото на ХІХ век. Смята се, че популярността на сладкиша днес в Турция се дължи на периода след войните в бивша Югославия. Тогава изселниците албанци пренасят Трилече на територията на южната ни съседка, а статистическите данни, че албанците са най-многолюдната група между балканските изселници в Турция потвърждават теорията.

Рецепта за Трилече със карамелен Трилече сос от Берк ЕС

Независимо от различните теории и спорове за произхода на десерта Трилече, неустоимият сладкиш с три вида мляко заслужава да намери място във вашето меню, като перфектния завършек на вашето хранене.

Как да си направим Трилече за по-малко от час?

Необходими продукти за блата:

Необходими продукти за соса”]

  • 1 бр. Трилече сос на Vizyon
  • 2 л. течна сметана
  • 2 л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Трилече миксът се смесва заедно с водата и яйцата и се разбърква (с помощта на миксер) на бавна скорост в продължение на 1 минута. След това всичко се разбърква още веднъж, но за 5 минути на по-бърза скорост до получаването на хомогенна смес.

2. Получената смес се изсипва в подходяща тава (традиционната тава за баклава е изключително подходяща и за приготвянето на Трилече).

Тава за Трилече

3. Тавата се слага в предварително загрята фурна на 165°C (за конвекторна фурна се препоръчват 160°C) и се пече за около 30-35 минути.

4. След изпичането на блата е нужно той да се охлади и да се отнеме от върха, за да се изравни. Следващата стъпка е да обърнем блата наобратно и да се разреже на порции.

Желателно е блатът да се набоде с вилица на няколко места, за да попие по-лесно заливката.

5. Млякото се загрява до 35-40°C и постепенно, докато се разбърква, се добавя сметаната. Получената смес се оставя да изстине, а след това с нея заливаме разрязания на порции сладкиш.

Десерт Трилече Блат

6. Тавата със залятия вече сладкиш се прибира в хладилник за около два часа.

7. След като вече се охлади, се гарнира със Трилече соса (може да се разреди с вода, ако е прекалено сладък за вашия вкус).

С помощта на сладкарска шпатула се оформя желаната декорация и… готово!

Вече знаете оригиналната рецепта за Трилече десерт.

Bon Appétit!