Откъде и как да намираме оригинални идеи за декорация?

Всеки един декоратор на торти, независимо дали е просто любител или професионалист, е преминал през този момент, когато член от семейството или просто близък приятел забелязва добрата му работа и афинитет към декорирането.

Тогава идва и предложението да направиш торта за специален повод, а той може да бъде сватба, бебешко парти, 1-ви рожден ден или юбилей на баба, дядо… Независимо от това какъв ще бъде поводът, вие искате не само да помогнете, но и да се справите добре, изработвайки истински шедьовър.

Но как може всеки път да измислиш иновативна и същевременно вълнуваща декорация?

В този пост ще ти представим откъде да черпиш вдъхновяващи идеи, които ще ти помогнат да създаваш вкусни и привлекателни сладкарски изделия всеки път.

Първо, нека да започнем с това как точно се заражда идеята.

Вдъхновение – какво е това и къде да го намерим?

Ако погледнем официалната дефиниция на думата вдъхновение, то тя гласи следното: “процес, в който си психически стимулиран да правиш или да усещаш нещо творческо.”

Това, разбира се, е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено когато имаш крайни срокове за поръчките, семейни ангажименти и десетки други неща, които животът ти поднася всеки ден.

Тогава как да намериш нужното вдъхновение, за да превърнеш проектите в изкуство?

Продължи да четеш и ще научиш няколко идеи…

Онлайн и Социални Мрежи

Сладки-във-формата-на-иконките-от-социалните-медии

Да, в Интернет има неограничен брой идеи, които ще ти помогнат да се вдъхновиш за следващия си проект. Ето няколко места, които си струва да проверяваш от време на време:

Pinterest

За тези, които все още не знаят, Pinterest е място, което ти дава възможност да колекционираш готини неща, организирани в т.нар. дъски (boards).

Може да съхраняваш неща от мрежата, които ти харесват или те вдъхновяват, без проблем. Дори може и да ги споделяш с останалите потребители в Pinterest, да коментираш чужди дъски и т.н.

Тази социална мрежа изглежда като перфектното място, където да събираш добри, вдъхновяващи идеи за декорация на сладкиши, които да заимстваш за твоите бъдещи сладкарски проекти.

Ето и няколко примерни заявки, които ще ти помогнат да намериш, това което търсиш:

Tumblr

Тази платформа може и да не е толкова популярна колкото Pinterest, но човек никога не знае къде ще намери своето вдъхновение, нали?

Затова ти предлагам да не подценяваш Tumblr и да посетиш връзката по-долу, която ще ти представи още няколко възможности за професионална декорация на торти и сладкиши.

Примери за декорация на торти и сладкиши в Tumblr.

Twitter

Ако ти харесва да следиш малки откази – “туитове”, от тематично съдържание или искаш да следваш известни декоратори или сладкарници, от които да черпиш идеи, то Twitter е мястото, където да го направиш.

Декорация на торти в Twitter.

[addthis tool=addthis_relatedposts_inline]

Google+

Социалната мрежа на гиганта Google е друга опция, където да намираш страхотни примери за декорацията на торти и други сладкарски изделия.

В G+ можеш да се възползваш от т. нар. общности (communities), където освен да черпиш безброй идеи, можеш и да изразиш мнение, да зададеш въпрос или просто да споделиш с други приятели или потребители, а защо не да поискаш съвет или обратна връзка за твоето произведение на изкуството.

Колекциите (collections) също са вариант за генериране на вдъхновение. А защо не и да започнеш своя собствена колекция, където да споделяш личните си постижение в сферата на декорацията.

Идеи за сладкарска декорация в Google+.

Flickr

Flickr е друга алтернатива, която не се радва на голямо внимание от българските онлайн потребители, но това не означава че трябва да го пропуснеш.

Писнало ти е от разни наръчници, които обясняват всичко стъпка по стъпка, сякаш си дете? Вече не ти се четат дълги списъци с инструкции, а просто искаш да видиш великолепни снимки на торти и сладкиши, които са декорирани от аматьори, професионалисти или други?

В такъв случай не ти остава нищо друго освен да посетиш Flick и да се насладиш на резултатите, които ти предлага.

Идеи за декорация във Flickr.

Youtube

Разбира се, че има място и за всемогъщия Youtube. Умишлено оставих това предложение за преди края, защото най-вероятно вече си доста добре запознат с платформата.

Сайтът може да се опише като един от най-добрите ти приятели, който ти помага в твоите приключения да декорираш.

Няма какво повече да се каже за платформата, просто се наслади на невероятното количество от съвети и идеи, които можеш да откриеш и да използваш.

Идеи за декорация на торти и сладкиши в Youtube.

Facebook

Накрая, но не на последно място… Facebook. В България това е социалната мрежа, която не само се използва най-много, но и се състои от най-много активни потребители.

Едно от малкото места, където можеш да извършваш своите заявки на кирилица и ще получиш достатъчно задоволителни резултати.

Ако използваш социалната мрежа и имаш любов към декорацията на сладкиши, то задължително трябва да станеш част от една от най-големите групи с над 10 000 потребителя в нея – Виртуално училище – Торти и декорации от захар, която е основана през Април 2015 от Златина Луис.

Това е група от ентусиасти и любители на захарното изкуство, участвали в класовете по Захарно изкуство, декорация на торти и работа с фондан, водени от Златина Луис. През Септември 2015 групата е отворена за всички любители на сладкаркото и захарно изкуство.

Резултати за сладкарска декорация в Facebook.

Виж, опитай и вземи назаем

Това е най-лесният начин да намериш наистина добри идеи за твоите сладкиши. Има цели тонове книги, списания и уеб-сайтове, от които можеш да заимстваш безброй модели за декорация. Ето и някои от тях.

Профсеионални декоратори

Дъф-Голдман

Дъф Голдман / Duff Goldman

Приключението на скромния Дъф, които често описва себе си като обикновен рокаджия, започва когато той е едва на 14-годишна възраст.

Днес той е разпознаван като истинска звезда в кулинарните среди в Северна Америка. Наричан още “кралят на тортите”, Дъф привлича внимание като назначава ексцентрични рок музиканти в пекарната си Charm City Cakes в Балтимор, САЩ.

Клиентите му наричат крайните продукти чудеса от блат, крем и захарно тесто, а екипът му може да сътвори торта във всякаква форма!

Разгледай част от шедьоврите на Голдман в личния му сайт:

колекция от случайно избрани торти;
колекция от сватбени торти;
колекция от малки торти.

Майк-МакКери

Майк МакКери / Mike McCarey

Любовта на Майк към тортите се заражда още в неговите тийнейджърски години, когато изкарва 2-годишен стаж в готварско училище в Денвър, САЩ.

Следващият период от живота му преминава като готвач в различни градове из страната преди да се установи във столицата Вашингтон. Именно там той решава да се фокусира изцяло върху декорацията и направата на торти.

МакКери споделя, че след като започнал да се занимава само с торти е имал само една единствена цел, която да следва, а именно – “Концепцията на тортите ми трябва да бъде не само максимално близка до реалността, но и не по-малко изящна и уникална.”

Сред клиентите му са известни личности като Дъстин Хофман, Арнолд Палмър, Родни Дангърфийлд и Джулия Дейт, както и корпоративни клиенти като Дисни и Майкрософт.

Препратка към личната галерия на част от произведенията на Майк:

галерия на Mike’s Amazing Cakes.

Ан-Хийп-Декоратор

Ан Хийп / Anne Heap

След като прекарва известно време в индустрията на маркетинга и рекламата, Ан решава да напусне корпоративния свят и да преследва изкуството на декорацията.

Завършва във Френския Кулинарен Институт в Ню Йорк и прекарва известно време като стажант при Рон Бен от Israel Cakes отново в най-космополитния град в света.

През 2005 основава Pink Cake Box в Денвил, Ню Джърси – където предлага търговия на дребно (сладкарски принадлежности, материали и инструменти) и квалифициран персонал от декоратори.

Ан Хийп също има личен сайт, където съхранява снимков материал от нейните произведения на изкуството:

галерия от тортите на Pink Cake Box.

Сладкарници и пекарни

Ако пътуваш често по света и имаш афинитет към декорацията на торти, кексове, мъфини и други, то следващите места трябва задължително да фигурират в списъка ти с предстоящи посещения.

Demel-Виена

Demel, Виена

Необикновено красиви торти и сладкиши с неустоим вкус! Да, това е сладкарница Demel, която се намира във Виена. А маса може да си резервираш директно от сайта им, за да си сигурен, че ще има място за теб и твоите приятели.

Репутацията на сладкарницата не се ограничава само до кафе, торта и сладкиши! Demel разполага и с личен музей на световноизвестния декоратор и основател на бранда Федерико Палавичини.

Само срещу скромното заплащане от €4 на човек, могат да се наблюдават експонати от всички времеви периоди от еволюцията на декорацията на сладкишите в Demel. Всяко година музеят се допълва с нови, актуални шедьоври от пъстрия свят на сладкарството.

Друга опция от която могат да се възползват почитателите на сладкарницата, е наемането на салон с великолепна атмосфера за организиране на частна тържествена, вечеря или бизнес обяд, конференция, семинар, четене (до 90 души). Стаите в кафенето са изключителни и с добра локация.

Уеб-сайт на сладкарница Demel, Виена.

Пекарна-Магнолия

Magnolia Bakery, Ню Йорк

Създадена през 1996г. в ъгъла на тиха уличка в сърцето на Уест Вилидж, Ню Йорк, Magnolia Bakery предлага класически американски печени стоки, винтидж декорация и уютна атмосфера.

През 2007 г. първоначалният собственик предава тайните на производството в ръцете сем. Абрамс. Благодарение на техния бизнес нюх, те превръщат франчайза в глобален феномен.

Днес техни магазини могат да бъдат намерени в Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Хонолулу, Мексико, Сеул, Токио, Дубай, Абу Даби, Бейрут, Кувейт Сити и Доха. Скоро се очакват и нови пекарни в Саудитска Арабия и Бразилия.

Magnolia Bakery изглежка като прекрасно място, от което да черпиш вдъхновение и идеи за торти, къпкейкове, американски бисквити и други сладкарски изделия.

Уеб-сайт на Magnolia Bakery.

Лице в лице

Едни от най-добрите и ефикасни начини да усвоиш дадена техника е да се учиш от други, които са по-опитни от теб. Разбира се, че всички съвети описани по-горе също могат да ти помогнат много, но нищо не може да се сравни с това да застанеш рамо до рамо, лице в лице с утвърден майстор и да видиш как той го прави.

Може би е добра идея да посетиш курс по декорация, който да ти даде основите на професионалното декориране и да ускориш процеса на своето развитие, но трябва да си подготвен, че това изисква и финансова инвестиция.

Практика, практика, практика, практика

Можеш да имаш най-добрите идеи в света, но ако нямаш уменията или ноу-хау, за да ги реализираш, то няма как да успееш. Ако обикновено използваш марципан или фондан (захарно тесто), опитай нещо по-различно и използвай масло. Експериментирай с различни накрайници за пошове, или опитай да създадеш красиви “ядливи” захарни цветя.

Мисли извън зоната си на комфорт. Прави обратното на това, в което си добър. Ако вече си специалист в декорацията на сватбени торти, помисли дали да не направиш торта на по различна тематика. Може би Хелоуин или юбилей. Това ще те научи на нови неща и ще ти вдъхне увереността, че можеш да се справиш с всичко, стига да имаш ЖЕЛАНИЕ.

Благодаря ти за отделеното време, за да прочетеш този пост!

Ще се радвам ако споделиш, в секцията за коментари, откъде черпиш вдъхновение, за твоите сладкарски шедьоври!