Как да изпечем блат за торта!

Споделено от Каролина Хайър | BBC Good Food

Чудите ли се дали има тайна, която да разкрие как да направим перфектната торта? Е, и да съществува такава едва ли ние ще можем да ви я разкрием, но това което можем е да ви помогнем като ви споделим 10 съвета, които ще ви доближат една идея по-близо до разбулване на тайната!

Ако сте от типа готвачи, които не могат да устоят да добавят малко от “това” и да го забъркат с “онова”, а накрая да прибавят всичко и да поръсят с трето, защото така са решили, може би изпичането на блатове и правенето на торти не е най-доброто занимание за вас.

Печенето е област на готварството, която изисква сръчност, търпение, дисциплина и не на последно място основни познания в сферата. Последвайте 10-те съвета за изпичане на блат по-долу и със сигурност ще придобиете една основа, която ще ви помогне да постигнете сигурен успех в близко бъдеще…

Приятно четене!

# Използвайте добра рецепта

За да получите гаранция, че ще изпечете перфектния блат за торта трябва да започнете от перфектната рецепта. Следвайте рецептата, която сте избрали стриктно за да получите възможно най-добрия резултат.

Чудите се как да намерите рецептата? Започнете с източник, на който имате доверие, като той може да бъде приятел, познат, форум, блог или любим уебсайт с рецепти. И още нещо… задължително изберете рецепта, която вече е била тествана и има отзиви за нея.

# Как да изберем правилната форма за изпичане на блатове?

За да се справите с тази задача използвайте формата описана в рецептата и не забравяйте да покриете дъното плътно с хартия за печене. В този клип може да видите няколко полезни съвета как да го направите. Ако решите да използвате различна от оказаната форма за печене, то най-вероятно ще се наложи да пренастроите времето, необходимо за изпичане.

Използвайки хартия за печене за покриване на дъното помага изключително много, тъй като не позволява на блата да залепне. Алтернативни варианти са разтопено масло или олио, поръсени с брашно. Все пак не използвайте прекалено много мазнина, защото в противен случай краищата на блата могат да изгорят.

Ако ще правите торта, която изисква по-дълго печене на блатовете (примерно торта богата на плодове) си струва да обвиете тавата, която използвате с хартия и отстрани. Това отново ще предпази краищата от изгаряне.

# Добре загрята фурна!

Ако поставите блат във фурната, преди тя да е постигнала желаната температура, това ще повлияе на начина, по който тя ще увеличи обема си (набухне). Не е препоръчително да използвате вентилатора на фурната си, тъй като правейки го ще увеличите възможността тортата леко да изсъхне. Затова ако искате да постигнете по-дълъг срок на годност използвайте стандартната настройка за загряване на вашата фурна.

# Бъдете прецизни!

Уверете се, че измервате точните грамажи и прибавяте същите съставките, както е посочено в рецептата. Не, не може просто така да добавяте повече бакпулвер, ако искате тортата ви да бухне повече или отново по своя воля да замените самонабухващото брашно с обикновено.

Разбира се има хора, които го правят, но това което искаме да кажем е, че ви трябва известен опит преди да започнете да видоизменяте рецептите по ваш вкус. В началото използвайте мерителни лъжици, вместо обикновени прибори или каквито и да е други посуда. Избягвайте смесването на мерните единици, изберете си един вид и карайте с него до край.

# Внимавайте за температурата на съставките!

Както знаете добрите съставките са основата на една прелестна торта. Затова всеки път преди да използвате някоя от тях се уверете, че я използвате с правилната температура и по предназначение.

Повечето рецепти за блатове изискват мазнината и яйцата да бъдат на стайна температура. Предполагам, че ви е добре известно какво ще се случи ако използвате маслото директно след като го изкарате от хладилника и се опитате да получите кремообразна консистенция. Студените яйца също могат да бъдат причината за това сместа ви да се пресече.

# И блатовете имат нужда от въздух!

Разбийте масло и захар, докато сместа не получи светъл цвят и фина текстура. Това ще увеличи притока на въздух и съответно обема на блата, което ще направи и крайния резултат по-нежен и пухкав. Добвате фино пресято брашно и другите посочени съставки от рецептата в сместа за да улесните процеса на сгъстяване.

Използвайте бъркалка тип балон, тъй като тя ще ви помогне да избегнете образуването на бучки от брашно. Не се изкушавайте да бъркате енергично, а леко, движенията са от долу нагоре, за да влезе допълнително въздух. В момента, в който усетите, че сместа започва да спада, това означава, че тежастта на брашното идва повече. Това е и моментът, в който трябва да спрете с бъркането и да изсипете получената смес във форма за печене.

# Веднага във фурната!

Набухвателите започват да действат веднага щом установят контакт с някоя от влажните съставки изброени в рецептата. Затова ако искате да осигурите желания обем на блата е препоръчително да го вкарате във фурната възможно най-скоро, след като приключите с разбъркването на съставките и получите готовата смес за изпичане.

# На кое ниво на фурната да поставим блата?

Обикновено тортата се поставя на средната решетка на фурната за да се изпече равномерно от всички страни. От огромно значение е да избягвате отварянето на капака на фурната докато блатът се пече!

Ако позволите на хладния въздух да нахлуе във фурната, то най-вероятно обемът ви ще изчезне и блатът ще се сплеска! Затова трябва да сте търпеливи преди да надникнете. Поради същата причина, когато поставяте тортата във фурната, не губете излишно време и не позволявайте цялата топлина да излезе навън.

# Препоръчителното време за изпичане на блат

Ако сте използвали препоръчаната форма за изпичане на блатове и разполагате с качествена фурна, то посоченото време в избраната от вас рецепта би трябвало да бъде акуратно. Въпреки това проверете блата точно преди края на соъветното засечено време за изпичане и преценете дали му трябва още, тъй като фурните се различават.

За да прецените дали блатът е добре изпечен натиснете леко в краищата и в средата. Усещането трябва да бъде еднакво и на двете места. Друг начин да установите резултата е като забодете клечка за зъби точно в средата на блата и да проверите дали тя ще излезе суха.

# Как да охладим блат за торта?

Използвайте нож за да отделите краищата на изпечения блат от стените на формата за печене и ги изрежете. Рецептите обикновено дават указания за охлаждане, но общото правило гласи, че е най-добре ако оставите блата за няколко минутки да се охлади сам. След това поставете блата обърнат върху метална скара, за да се охлади изцяло като не отлепяте хартията, с която сте го пекли, а само свалите дъното на формата.

Ако забележите мехурчета по повърхността на блата, обърнете го отново за да се изгладят. Друга опция е да се обърне върху работния плот или върху посипана със захар хартия за печене и така да бъде оставен да се охлади.

Това бяха и нашите предложения за това как да изпечем блат, ако сме начинаещи в сферата на пекарството. Сигурни сме, че може да се напише още много по темата, затова ще се радваме да прочетем и вашето мнение, предложения и съвети в секцията ни за коментари!